fbpx

Ще разпитват проф. Стив Ханке какво знае за корупцията у нас

Прокуратурата се самосезира след изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“.

В интервю за предаването „120 минути“ на бТВ професорът разказа, че имал куфар с уличаващи документи, които представил на тогавашния президент Петър Стоянов.

От прокуратурата днес съобщиха, че в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке, за да  се прецени дали има достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Проф. Ханке каза буквално следното: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто лица, казаха още от прокуратурата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"