fbpx

Зелени активисти разкопаха при протест тревата на Trinity College Cambridge

От Trinity College Cambridge заявиха, че „съжаляват за нанесените щети върху имуществото“, след като зелени активисти организираха протест, при който разровиха тревата му.

Протестиращите визират „връзките на колежа с компаниите за изкопаеми горива“, пише The Telegraph.

На страницата на групата Extinction Rebellion във Фейсбук се казва, че: „Тринити Колидж е инвестирал 9,1 млн. паунда в нефтени и газови компании, най-много от който и да е от 45-те колежа в Оксбридж. Тринити колидж трябва да прекъсне връзките си с компаниите за изкопаеми горива и да спре да използва природата за печалба. О, и трябва да се възползвате от възможността да замените тревата с цветя.“

Говорител на Trinity College заяви от своя страна: „Колежът зачита правото на свобода на словото и мирния протест, но тегли чертата при криминални щети“, искайки протестиращите да напуснат, като се свърза с полицията.

„Академичният състав на колежа активно се занимава с изследвания, за да разбере и разработи решения за изменението на климата и предприеме практически стъпки напред.“

Акцията бе част от седмична поредица от демонстрации в древния университетски град на Великобритания.

Това принуди Тринити засили мерките за сигурност, като затвори колежа, библиотеката и параклиса за туристи, така че протестиращите не успяха да стигнат до „Големия двор“.

По-рано тази година група студенти в Оксфордския университет направиха лагер в предния двор на колежа на Сейнт Джон за пет дни, като и те протестираха срещу инвестициите на колежа във фирми за изкопаеми горива.

Вдъхновени от това, защитниците на климата в Кеймбридж поставиха палатки на тревата пред King’s College.

Екологичната група организира и протест пред централата на Международната морска организация в Лондон.

Акцията, в която участваха активисти, облечени като полярни мечки, имаше за цел да призове международния регулатор на корабоплаването на ООН да въведе по-строги правила за замърсяването с отработените газове от корабите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"