fbpx

С различно ДДС разделят заведенията, недоволстват ресторантьори

Оставаме изключително обезпокоени от намерението да се прилагат различни правила за различните типове заведения, се казва в писмо на бранша, изпратено до медиите.

В писмото се припомня хронологията на разговорите, довели до намаляване на ДДС за ресторантьорите от 20 на 9%.

Първоначалното искане на бранша е за намаляване на ставката на 5% до края на 2021 година, като антикризисна мярка в резултат на COVID-19, а след изтичането на този период, диференцираната ставка да бъде фиксирана на 9%.

По време на преговорите, от бранша отстъпват ДДС да стане 9% и след анализ в края на периода (31.12.2021 г.), да бъде решено дали мярката да бъде приложена като постоянна.

Тогава е постигнато съгласие минималният осигурителен праг да бъде вдигнат от 610 лв. на 800 лв., което е над 30% увеличение.

Уточнено е, че ставка 9% няма да се прилага само за високоалкохолните напитки и цигарите.

Бюджетната комисия на парламента обаче отхвърли това предложение и слабоалкохолните напитки – бира, вино и шампанско са изключени от ниското облагане.

40% от оборота на заведенията за хранене са именно слабоалкохолни напитки, припомнят браншовите организации.

От там обръщат внимание, че кетърингът и доставката на храна до дома и офиса винаги са били и ще продължат да бъдат част от ресторантьорската услуга.

За приготвянето на храна, която ще бъде доставена до адрес, стои същият онзи персонал в заведението, за който осигурителните прагове са вдигнати.

„В последните дни е анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагане с 20%, а не с 9%. Изразяваме своята категорична позиция, че този вид разделение не е нито икономически, нито морално и практически обосновано и е мярка, с която единствено се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция от недобросъвестни колеги“, се казва в писмото.

От бранша не харесват и идеята на НАП различният продукт, облаган с различен ДДС, да бъде отчитан в различни касови бележки.

Да се отчита плащане с общ фискален бон, в който да се начислява ставка от 9 на сто и от 20 на сто за съответните храни и напитки, което е възможност на използваните софтуерни програми, искат ресторантьорите.

Те настояват ясно да се определят текстове в наредбата, в които категорично да се посочи кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. За тези от тях, за които новият закон няма да важи, да не се прилага и по-високият осигурителен праг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"