fbpx

С 40,3 % пада цената на руския газ за България

Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за промяна на цената на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Той каза още, че неслучайно е избрана датата 3 март.

До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари.

Близо седем месеца са вървели преговорите с помощта на Европейската комисия.

Според Борисов не е случайно, че на 3 март „Газпром“ е върнал подписания договор. „Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за Освобождението ни. И днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите  – над 40%“, заяви министър-председателят.

През изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници. „Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ“, допълни още премиерът.

„Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, каза министър Теменужка Петкова. Съгласно постигнатите договорености между двете страни и условията на споразумението между „Газпром“ и Европейската комисия, „Газпром“ ще изплати на „Булгаргаз“ надплатената сума, считано от 5 август 2019 г.

Българският газов доставчик от своя страна ще върне съответните суми на своите клиенти. 

„По първоначални изчисления, след утвърждаване на цените от Комисията за енергийно и водно регулиране, на клиентите на газовия доставчик ще бъдат възстановени близо 150 млн. лв., каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. От 1 март 2020 г. ценообразуването ще е на годишна база.

.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"