fbpx

Събрани са 7,4 млрд. евро за ваксина и лекарство срещу КОВИД-19

Събрани са 7,4 милиарда евро по време на международна донорската видео конференция, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия. Средствата трябва да отидат за разработване на ваксина и лечение срещу Ковид-19. Очакванията бяха да се наберат 7,5 милиарда.

Когато бъде създадена ваксина тя бъде за всички, е замисълът на инициативата, в която освен ЕК се включиха Норвегия, Япония, Канада, Саудитска Арабия.

Светът ще има нужда от поне 40 милиарда евро, за да намери решение срещу коронавируса, каза по-рано днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

ЕК и страните от G-20 демонстрират по-активна политическа и финансова подкрепа за справяне с разпространението и със социално-икономическите последици от коронавируса. Еврокомисията предложи да предостави 1 милиард евро.

Норвегия ще отпусне също 1 милиард евро в помощ за разпространяването по света на всяка създадена ваксина срещу Ковид-19 и на ваксини срещу други заразни болести, обяви днес министър-председателят Ерна Сулберг.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че странате ще участва с 525 милиона евро. 

България участва с вноска от 100 хиляди евро. „Всичко това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се – обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, каза българският премиер Бойко Борисов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"