fbpx

Пада извънредното положение, мерките още два месеца, без изпити за 4-и и 10-и клас

Извънредното положение да приключи на 13 май, предлага правителството. Проект на законова рамка с мерки за възстановяване на стопанския живот след това ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Решихме да запазим всички мерки, които имат отражение върху социално икономическия живот и дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка. Предложението е тези мерки да действат още два месеца, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг тази вечер.

Това ще важи включително за мярката 60:40, по която държавата поема част от заплатите на работещите. Остават и голяма част от социалните мерки, в данъчното законодателство, в областта на туризма.

Предвиждат се изменения и допълнения на Закона за здравето. По предложение на държавния здравен инспектор ще се определи извънредна епидемична обстановка.

Министърът на здравеопазването с наредба да определя условията и реда за задължителна изолация на заразени и болни лица, карантина на контактните и влизащите в страната.

Освен допълнителни правомощия на здравния министър, продължават и мерките, насочени към стопанския живот. Всички ще действат и след отмяната на извънредното положение в различни срокове, указани в закона.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система, ще се възобнови разглеждането не само на спешни дела, съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Единствени ограничения остават за частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и принудителни мерки за събиране на задължения.

Остава 14-дневната карантина за пристигащите в България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"