fbpx

Има нови правила за посещения на националните паркове

Нови правила за посещения в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ издадоха дирекциите на защитените територии.

Парковете бяха отворени за посещение на граждани от 3 май, неделя като първи стъпки от разхлабване на мерките срещу коронавируса.

Посетителите трябва да спазват социална дистанция  от минимум 2,5 метра. Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място.

При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове. За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти.

Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

На всички входове и изходи на парковете на видни места са поставени указания, които са публикувани и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Служителите на парковата охрана ще следят дали се спазват правилата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"