fbpx

Седмицата на гората отменена за пръв път след Втората световна война

Извънредното положение отмени Седмицата на гората 2020. Това съобщи във Фейсбук проф. Иван Палигоров, преподавател, председател на Съюза на лесовъдите в България и бивш заместник министър на земеделието.

В историята на нашето горско стопанство събитието няма да се проведе за трети път. Отменяно е било през последните две години от Втората световна война.

Тази година Седмицата на гората по традиция беше подготвена за първата цяла седмица на април. Откриването трябваше да бъде в Кърджали – един от районите – нагледен пример за постиженията на лесовъдската колегия и на обществеността със залесяването и овладяването на ерозията и пороите.

Празникът на залесяването възниква преди 95 години, а от 1934 г. вече е Седмица на гората. Събитието винаги е заостряло вниманието на обществеността върху необходимостта и ползата от залесяването.

По традиция, честванията са свързани със залесяването – в предишните десетилетия изключително масови и с голямо участие на учениците, на цялото население, припомни проф. Палигоров.

От лесовъдите зависи да завладяват вниманието на хората и да предизвикват нужния интерес към това, което се върши в гората, за да може по-добре да се опази, съхрани и правилно да се използва този природен дар – вечен извор на веществени и духовни блага.

Тази година отчетът за свършеното за развитието на горското стопанство ще бъде публикуван на страниците на браншовия вестник.

Ще бъдат излъчени носителите на най-високия професионален приз „Лесовъд на годината“ с неговите подгласници, носители на призовете.

„Привличането на вниманието на обществото към състоянието, опазването и проблемите на горите в страната и тяхното многостранно значение за живота на хората не трябва да е концентрирано само през Седмицата на гората.

Да, ние се стремим да работим активно с всички слоеве на обществото – децата, подрастващите, учениците, но трудно тази наша високоблагородна професия получава признание за делата си от най-високите нива на държавното управление“, написа Иван Палигоров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"