fbpx

Остават ред забрани след края на извънредното положение

След отпадане на извънредното положение на 13 май в сила ще остане забраната за влизане на чужди граждани в страната; забраната за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19.

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред БНР.

Той каза още, че в понеделник ще има среща с министъра на културата и ще се разгледа негов план за всяка следваща крачка при какви условия ще започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства.

Един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.

До две седмици ще се видят резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще се вземе решението.

Ако се запазят сегашните положения, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, смята министърът.

Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат промени. Може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет.

През следващата седмица парламентът ще разгледа промени в Закона за здравето, които ще регламентират правилата след отпадането на извънредното положение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"