fbpx

Слънцето убива COVID-19 за минути, твърди американски учен

Високата температура и влажност, както и пряката слънчева светлина, бързо унищожават новия коронавирус във въздуха и на различни повърхности.

Това обяви в четвъртък Уилям Брайън, заместник-секретар на САЩ по вътрешна сигурност за наука и технологии, изказвайки се в Белия дом.

Той представи резултатите от проучване, проведено от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

„Най-забележителното ни наблюдение днес е, че пряката слънчева светлина има силен ефект и води до смъртта на вируса както на повърхността, така и във въздуха. Наблюдаваме подобен ефект при високата температура и влажност. Увеличаването им е пагубно за вируса “, каза Брайън.

Според него, когато е изложен на пряка слънчева светлина, температура от 21 до 24 градуса по Целзий и влажност 80%, вирусът започва да умира след две минути, ако е на повърхността.

В същото време той започва да се срива във въздуха в рамките на минута и половина при излагане на пряка слънчева светлина, температура от 21 до 24 градуса и влажност само 20%.

Присъствайки на брифинга, американският президент Доналд Тръмп предположи, че ако „тялото на заразения човек е изложено на мощна ултравиолетова светлина или светлина“ или „светлината се подава вътре в тялото през кожата“, това ще има „дезинфекционен ефект“, а коронавирусът „ще изчезне след минута“.

Разбира се, предстоят още тестове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"