fbpx

Срив в поръчките на камиони отчете Volvo

Шведският автомобилен производител Volvo в четвъртък предупреди за отслабване на търсенето на камиони, но отчете по-малко от очакваното намаление на тримесечната печалба от продажби на услуги.

Поръчките за камиони паднаха с 16% през първото тримесечие, но Volvo предупреди, че през март са спаднали със 75% в сравнение с февруари и оттогава нетните поръчки са отрицателни.

Купувачите отменят планираните покупки на камиони заради пандемията от коронавирус, съобщиха от компанията.

„В следващите тримесечия ще бъде трудно да се намалят разходите със същата скорост и мащаб както приходите“, казва Мартин Лундстед, изпълнителен директор, който дбавя, че очаква срив в търсенето в краткосрочен и средносрочен план.

Коригираният оперативен доход падна до 7,1 милиарда шведски крони (704 милиона щатски долара) от 12,7 милиарда, но надхвърли очакваните от анализаторите 6 милиарда, според Refinitiv Eikon.

Миналия месец Volvo отложи плановете за допълнителни плащания на акционерите, но в четвъртък обяви намерението си да изплати дивиденти за 2019 г.

Компанията заяви, че възнамерява да „рестартира“ внимателно производството в Европа, Северна Америка и Бразилия на ниско ниво в края на април – началото на май.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"