fbpx

Сребърният фонд трябваше да има вече 10-15 млрд. лева, убедена Лидия Шулева

национален осигурителен институт

Сребърният фонд не успява да постигне целите, с които бе създаден. Това коментира пред БНР бившият министър на икономиката и един от създателите на Фонда Лидия Шулева.

По думите й, в момента парите са почти толкова, с колкото Фондът е бил създаден, като има някакви минимални допълнения, най вече от текущи плащания по концесии.

„Парите в Сребърния фонд са в порядъка на над 2 млрд. Нашите предвиждания, когато го създадохме, бяха по това време той вече да бъде поне 10-15 млрд.“, изтъква Шулева.

Според нея в момента фондът продължава да съществува под една хипотетична форма, а идеята е била за 10-15 години да събере пари, които действително биха могли да гарантират устойчивостта на пенсионната система.

Шулева е на мнение, че парите, които в момента са в Сребърния фонд, няма да стигнат дори за покриване на едногодишния дефицит в пенсионния фонд: „Дефицитът там е около 50%, а плащанията са над 7 млрд. годишно. Тези пари няма да покрият дори дефицита за една година, камо ли да гарантират устойчивост на пенсионната система“, изтъква вицепремиерът в кабинета „Сакскобургготски“.

Лидия Шулева смята, че една от причините за състоянието на фонда е, че парите от приватизация е, както и средствата от излишък в бюджета, не са влезли в Сребърния фонд, както е било планирано.

Втората причина е, че Фондът е станал част от фискалния резерв, а държавният бюджет в момента има капацитет да покрива дефицита в пенсионния фонд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"