fbpx

Още съкращения в промишления сектор на еврозоната

индустрия, промишлен сектор

За шести пореден месец намаляват работните места в промишления сектор на еврозоната. Темпът на съкращения е най-рязък от началото на 2013 година. Това показват данните на редовното бизнес проучване на агенция IHS Markit, цитирано от БНР.

Промишлената активност в еврозоната се подобри слабо през октомври, но продължава да се свива за девети пореден месец. Проучването продължава да показа трайна слабост в производството, новите промишлени поръчки и покупките.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през октомври до 45,9 пункта при предварителен индекс, показващ негова стабилизация в 7-годишното септемврийско дъно от 45,7 пункта (най-ниското ниво на промишлена активност от октомври 2012-а година). Въпреки това подобрение индексът продължава да се свива за девети пореден месец и остава под ниво от 50 пункта, което е ясен знак за продължаваща рецесия в промишлеността.

„Сериозното низходящо движение, наред с лошите тенденции в заетостта и цените са особено разочароващи, предвид последните мерки за стимулиране на ЕЦБ“, смята Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Според него задържането на производството в еврозоната през октомври в едно от най-ниските нива от седем години  означава, че промишленият сектор е на път да действа отново като сериозна спирачка пред растежа на БВП през четвъртото тримесечие.

Проучването отчита слабо ограничаване на промишления спад в Германия, влошаване на спада в Испания и Италия и промишлена експанзия единствено във Франция.

Неяснотите около Брекзит, липсата на търговска сделка между САЩ и Китай продължават да генерират несигурност сред инвеститорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"