fbpx

БСК прави издателство „Божидар Данев“ за икономическа литература

божидар данев

Издателска къща „Божидар Данев“ ще поставя акцент върху специализираната и популярна литература с икономическа насоченост, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Организацията е собственик на издателството, което се създава по повод 80 години от рождението на Божидар Данев, един от най-изявените икономисти и бизнес лидери на нашето съвремие. Той ръководеше БСК в продължение на четвърт век – от 1993 до 2018 г.

За съжаление, Божидар Данев ни напусна завинаги през 2018 г., но споменът за него е жив и бихме искали да го съхраним във времето, казват колегите му.

Първата книга „Божидар Данев – познатият и непознатият“ ще събере авторски статии и интервюта с дългогодишния ръководител на БСК, както и спомени и мнения за него от негови съмишленици, партньори и приятели. Очаква се книгата да излезе от печат през пролетта на 2020 г. и да бъде официално представена на 25 април 2020 г., когато се навършват 40 години от основаването на БСК.

В обществото Божидар Данев бе познат основно като представител на българските работодатели и защитник на интересите на бизнеса. Той живееше в бъдещето. И не веднъж е докарвал бъдещето за нас. Защото преди 20-25 години за родната реалност фондовете за рисково финансиране, лизинговите компании, фондовата борса, интернет и електронният подпис, например, бяха бъдеще. За всички тези нововъведения у нас, както и за много други, изключителната заслуга има именно Божидар Данев, припомнят от БСК.

Той е роден на 5 ноември 1939 г. Завършил е с отличие Техническия университет в София през 1965 г., след което работи в Института по кибернетика при БАН. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи, а в края на 70-те години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер (ФР Германия) по управление на системи и чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания.

Бил е блен на УС на БАН и на Настоятелството на Нов български университет. От 2007 до 2018 г. е член наЕвропейския икономически и социален комитет (EESC). От 2005 г. представлява БСК в най-голямата европейска бизнес конфедерация BusinessEurope, а след официалното присъединяване на България към ЕС през 2007 г. официално е избран за член на Съвета на президентите на тази организация.

Дълги години е Изпълнителен директор на най-голямата лизингова компания в България “Интерлийз” АД и част от Съвета на директорите на “Солвей Соди” АД, Индустриален холдинг “България”.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"