fbpx

Търговията с Кипър е под потенциала на двете страни, смята Радев

Кипър заема 34-то място в нашия внос и същото в износа ни. Това е далеч под потенциала на двете страни, далеч от състоянието ни на членове на едно общо икономическо пространство.

Това заяви президентът Румен Радев на откриването на Българско-кипърски бизнес форум в София, в рамките на посещението на президента Никос Анастасиадис у нас.

Според Радев форумът е важна стъпка, за да повишим не само стокообмена, а да гледаме отвъд стандартната търговия – към съвместни предприятия, съвместно излизане на трети пазари, съвместна разработка на нови технологии, защото бъдещето на ЕС, условието за успех на всяка една държава в „Зелената сделка“, е да разработва нови технологии.

В България бурно се развива финтех индустрията, страната ни вече е водеща в региона на Източна Европа по брой компании и по същността на проектите.

Изграждаме и устойчива стартъп екосистема и това се признава навсякъде. България предлага редица предимства – не само като стабилност на финансовата макрорамка, но и като едни от най-ниските данъци, и квалифицирана работна ръка, каза Радев.

Кипър е един от най-големите инвеститори в България. Инвестициите надхвърлят 2 милиарда евро. Съществени перспективи има в туризма, където се регистрира ръст и в двете посоки. Числата биха могли да бъдат по-високи, но смятам, че ще постигнем целта за увеличаване на туристическия поток в двете страни, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Той посочи, че възможностите на двустранното сътрудничество включват още енергетиката, търговското корабоплаване, образованието и иновациите.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани три документа – споразумение за сътрудничество между двете търговско-промишлени палати; споразумение за сътрудничество между палатите в областта на разрешаването на търговски спорове, както и меморандум за разбирателство между двете съвместни бизнес асоциации, предаде БТА.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"