fbpx

Тръмп заплаши да въведе мита при вноса на петрол

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да въведе мита за вноса на петрол, да защити работниците в енергийния сектор в страната.

Цените на черното злато се понижават заради ограниченото потребление при пандемията и войната между Саудитска Арабия и Русия за пазарен дял.

„Ако трябва ще въведа тарифи за петрол, идващ от чужбина, или ако трябва ще направя нещо, за да защитя десетките хиляди работници в нашия енергиен сектор и нашите страхотни компании, които осигуряват всички тези работни места, ще направя всичко какво трябва“, заяви Тръмп пред репортери.

Петролът загуби 2/3 от цената си от началото на тази година.

През последните години САЩ се превърнаха в най-големия преработвател на нефт в света, като периодично се конкурираха с Русия и членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Поради спадащите цени, силно кредитирани американски енергийни компании са изправени пред риск от фалит и съкращения.

След като се срещна с представители на петролната индустрия в петък, Тръмп каза, че в момента не обмисля тарифите, но този инструмент може да се използва „ако не се отнасяме справедливо“.

Две основни индустриални групи, Американският институт за петрол и Американската асоциация на производителите на петрол, заявиха в писмо до Тръмп миналата сряда, че налагането на мита върху вноса би застрашило производството на петрол в САЩ, тъй като някои рафинерии зависят силно от вносни доставки.

САЩ са внасяли над 1 милион барела петрол на ден от Русия и Саудитска Арабия през 2019 г.

Тръмп подчерта в събота, че Саудитска Арабия го информира, че е постигнала споразумение с Русия за съвместно намаляване на производството с безпрецедентните най-малко 10 милиона барела на ден. И двете страни не потвърдиха, че съществува подобен план, като казаха само, че ще обсъдят начини за стабилизиране на глобалния пазар на петрол.

ОПЕК и Русия отложиха срещата, насрочена за понеделник, на която трябваше да бъдат обсъдени съкращения на производството, съобщиха източници на ОПЕК, цитирани от Ройтерс.

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия ще се „унищожат“, ако не спрат ценовата война чрез намаляване на производството, каза още Тръмп.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"