fbpx

Медицинският съвет за борба с коронавируса се разпуска

Медицинският съвет, който беше създаден към Министерския съвет, за да предоставя допълнителна експертиза в борбата срещу коронавируса, прекратява дейността си.

Според неговия председател проф. д-р Коста Костов съветът е изпълнил задачата си да напише алгоритми за лечението и може да се разпусне.

Съветът изготви 400 страници доклад, който включва медицинска информация за изследвания, проучвания и всичко, което се случва в диагностиката, симптоматика и терапиите на инфекцията от COVID-19.

Членовете на съвета са готови и занапред да помагат, уверява в интервю пред Дарик радио проф. Костов.

Ще припомним, че още при създаването на съвета стана ясно, че неговият ръководител проф. Коста Костов има стар конфликт с шефа на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

През последните дни лъснаха сериозни различия в мненията на лекарите от съвета и щаба.

Според съвета трябва да се направи масово сканиране на населението с бързи тестове. Ген. Венцислав Мутафийски, обаче  отговори, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни.

Дори и днес шефът Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който е също е член на съвета, продължи да твърди, че е необходимо изграждане на колективен имунитет от 80% заразени с коронавирус у нас.

Въпреки острите думи на премиера Бойко Борисов към него да спре да говори, доцентът не спира да критикува строгите мерки за социална изолация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"