fbpx

„Турски поток“ не е под заплаха, твърди Теменужка Петкова

Работата по проекта „Турски поток“ не е спряла и той не е под заплаха. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод изказването на президента на Русия Владимир Путин, че България бави изграждането на „Турски поток“.

Тя потвърди, че страната ни изпълнява своите ангажименти и припомни, че в края на миналата година по инициатива на правителството е актуализирана енергийната стратегия.

Тя е подкрепена от всички парламентарно представени политически сили. И тогава ясно е заявено, че този проект е изключително важен, той е стратегически за нас, припомни Петкова.

По думите й, така както предвиждат европейските правила и нашето национално законодателство са проведени всички процедури, свързани с избора на изпълнител. Всички тези дейности  по прилагането на нормативната уредба, отнемат време, обясни още Петкова. Тя припомни, че е имало обжалване на обществените поръчки.

В момента се работи на трасе от 150 км, разделено на 3 отделни лота. Доставени са тръбите за всичките 150 км, разчистен е хумусният слой. Изкопани са траншеи. Въведени в експлоатация са първите 11 км от турско-българска граница до компресорна станция „Странджа“, които на практика осигуряват възможност да се свържем с проекта „Турски поток“ на турска територия. Изградена е и газоизмервателна станция.

В процес на строителство са и две компресорни нови станции. Работата по проекта не е спряла.

Договорът предвижда първите 308 км да бъдат готови в края на май 2020 г. На ден се полагат по 5 км, каза още Петкова, цитирана от Агенция Фокус.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"