fbpx

Падат ограничения в САЩ, започва рестартиране на бизнеса

Постепенният рестарт на бизнес активността и обществения живот в Съединените щати набира скорост от понеделник с премахване на карантината в нови части на страната.

Финансовите пазари получиха подкрепа от обещаващите ранни резултати от първия американски тест за ваксина срещу коронавирус на човек.

Moderna Inc., американска компания за биотехнологии, заяви в понеделник, че нейната експериментална ваксина произвежда защитни антитела в малка група здрави доброволци по време на тест, стартиран през март.

Но докато не бъде намерена ваксина или лекарство, ограничаването на работата на компаниите и социалните събития остава основното оръжие в борбата срещу пандемията.

Новината за евентуален пробив в откриването на ваксина частично засенчи неочакваното изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп, че приема хидроксихлорохин като профилактика от COVID-19, въпреки медицинските предупреждения срещу подобно антималарийно лекарство.

Предишни проучвания показват, че употребата на хидроксихлорохин е неефективна за лечение на COVID-19, а Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреждава за възможни сериозни странични ефекти.

Въпреки че почти всички 50 щата започнаха да се отварят от неделя, само 13 са приложили федерални насоки за безопасно премахване на ограниченията, показва анализ на Reuters, който съдържа опасения за възраждането на нови инфекции и смъртни случаи.

Някои потребители все още се страхуват да се върнат в търговските центрове и ресторанти, но други очевидно са готови за това.

В района на залива Сан Франциско петима здравни лидери съобщиха, че производството, продажбите на дребно и логистиката на складовете могат да възобновят работата си. Подобно смекчаване беше предприето и в останалата част на щата 10 дни по-рано.

В Средния Запад американската автомобилна индустрия постепенно се връща към живота след двумесечна пауза. Автомобилните производители в Детройт и техните доставчици започнаха да рестартират монтажните линии в сектора, където работят близо 1 милион души.

Автомобилната индустрия се смята за индикатор за това дали работниците в различни индустрии в САЩ могат безопасно да се върнат на работа.

В Ню Йорк, епицентъра на пандемията в Съединените щати, където до момента са отчетени 27 400 смъртни случаи от COVID-19, има нови признаци на подобрение, тъй като тридневните средни приеми в болница и броят на новите смъртни случаи намаляват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"