fbpx

Париж се надява да се облекчи пътуването в ЕС от 15 юни

Париж се надява на облекчаване на граничния режим заради пандемията вътре в ЕС от 15 юни.

Това съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

„За вътрешните граници имаме реципрочни споразумения със съседните страни и можем да смятаме, че постепенно ще се преразгледат мерките за затварянето им, предвид разхлабванията на националните ограничения и ако няма нова вълна на пандемията“, допълни той.

„Очаквам, или поне ми се иска, от 15 юни постепенно да стигнем до всеобщо облекчаване“, добави Льо Дриан.

Засега между Франция и други страни от ЕС може да пътуват само живущи в погранични райони, хората със семейни причини или тези, които се прибират на адреса си по местоживеене.

Френските граждани и постоянно пребиваващите във Франция хора, които се връщат от страни извън ЕС, от утре ще бъдат приканени да спазват доброволна 14-дневна карантина, съобщи БТА.

„От сряда ще искаме от прибиращите се във Франция да се подлагат доброволно на 14-дневна“ карантина, каза Льо Дриан по телевизия Ел Се И. Той уточни, че мярката е за завръщащи се от страни извън ЕС.

Това ще е самостоятелно решение на основата на личната отговорност. Тази карантина ще може да се спазва в жилището или на друго избрано място.

Засега тази мярка не важи за чужденци неевропейци, тъй като външните граници на ЕС, включително и за влизане във Франция, са затворени за тях от 17 март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"