fbpx

Ваксината на AstraZeneca може да постигне ефективност около 90%

Ваксината на AstraZeneca срещу новия коронавирус може да бъде около 90% ефективна и без сериозни странични ефекти. Това съобщи поредният производител на лекарства, който разкри положителни междинни данни от изследванията си, предаде Ройтерс.

Ваксината, разработена от Оксфордския университет, е била 90% ефективна за предотвратяване на COVID-19, приложена като половин доза, последвана от пълна доза с интервал от най-малко един месец. Това показват данните от последните етапи на проучвания във Великобритания и Бразилия.

„Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно въздействие при тази спешна ситуация в областта на общественото здраве“, заяви Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че това е „невероятно вълнуваща новина, че ваксината на Оксфорд се оказва толкова ефективна в изследванията.“

62% ефикасност, обаче ефективност показва ваксината, когато се дава като две пълни дози с интервал от поне един месец. Комбинираният анализ от двата режима на дозиране води до средна ефективност от 70%.

Акциите на AstraZeneca паднаха с 1,1% в търговията рано сутринта, опровергавайки очакванията за поскъпване.

Данните идват, след като американските конкуренти публикуват междинни данни през последните седмици, показващи ефикасност от над 90%.

Докато показанията за ефикасност от ваксината на AstraZeneca са по-ниски от американските й конкуренти, данните ще повишат доверието относно шансовете за успешно разработване на различни ваксини, използвайки различни подходи.

Експертите по обществено здраве казват, че светът ще се нуждае от много ваксини, за да отговори на глобалното търсене.

На 16 ноември американската Moderna заяви, че експерименталната й ваксина се е оказала ефективна на 94,5%.

Седмица по-рано Pfizer Inc и немската BioNTech SE съобщиха, че тяхната ваксина е демонстрирала по-голяма от 90% ефективност, която е нараснала до 95% при анализ на пълните данни от изпитванията.

Руската ваксина Sputnik-V на 11 ноември показа повече от 90% ефективност, но при малко проби.

Ваксината AstraZeneca използва модифицирана версия на вирус на обикновена настинка на шимпанзе и е различна от новата технология, известна като mRNA, внедрена от Pfizer/BioNTech и Moderna.

Междувременно в. „Телеграф“ съобщи, че ваксината на Pfizer и BioNTech, може да бъде одобрена за използване във Великобритания още тази седмица. Страната е поръчала 40 милиона дози и очаква до края на годината да получи 10 милиона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"