fbpx

Няма да се променя курсът на лева към еврото, гарантират БНБ и МФ

Няма да се променя курсът на лева към еврото при влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз.

Това заявиха  управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов, които участваха в 14-та годишна среща на бизнеса с правителството в София, предаде БТА

Повод за коментарите им са слуховете, породени от внесената от председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова промяна в Закона за БНБ.

Предлаганата промяна във Валутния закон е свързана с несъответствие на нашето законодателство с правилата на ЕС за присъединяване към Валутния механизъм, обясни Радев.

Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство. Ние знаем за тази тема от години и винаги сме чакали да достигнем напредък, за да отстраним това несъответствие, каза Радев.

С промяната в член. 29 на Валутния закон не се отменя валутният курс. Само се казва, че одобряването на валутния курс ще става по реда на европейската правна рамка.

Промяната е съгласувана с ЕЦБ, която ще публикува своето положително становище най-вероятно до края на тази седмица.

БНБ няма право на законодателна инициатива, институцията работи с МФ или народни представители и така се е стигнало до предложението за промяна на Валутния закон да бъде внесено в Народното събрание от Менда Стоянова.

Това означава, че ние сме действително на последната права за присъединяване на лева към Валутния механизъм и на България към Европейския банков съюз, каза още гуверньорът на БНБ.

В европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли, каза Радев и даде пример с Балтийските страни.

Дори да има такова искане, подобно предложение се взема с консенсус, а България има два гласа – на финансовия министър и на управителя на БНБ, добави Радев.

България е много близо до стратегически пробив по пътя си на европейска интеграция. С това действие България ще стане член на институции, като Еврозоната и Банковия съюз, а това са ключови институции в ядрото на ЕС, каза Димитър Радев.

Има две оси на противопоставяне на нашите действия за присъединяване към ЕРМ и Банковия съюз, каза Владислав Горанов. Едната е свързана с хората, които залагат срещу еврото, а другата е геополитическа – има проруски партии, които искат промяна на геополитическата ориентация на държавата. Тези две оси винаги ще излъчват спекула, подчерта той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"