fbpx

Гешев пита КС за имунитета на Радев заради конкретно досъдебно производство

Причината главният прокурор да поиска тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента било конкретно досъдебно производство.

Това обясни самият Иван Гешев в Специализирания наказателен съд, където продължава делото за фалита на КТБ.

Главният прокурор съобщи, че е бил сезиран от прокурори, работещи по конкретно досъдебно производство, „които са видели данни, които пораждат, да кажем, неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията“.

Тези прокурори са му изпратили това досъдебно производство, защото той има правомощия да сезира Конституционния съд за тълкуване на Конституцията.

 „След като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, допълни Гешев.

Вчера стана ясно, че той е изпратил искане за тълкуване на чл. 103 от Конституцията на въпроси, свързани с имунитета и възможностите за разследване на президента и вицепрезидента.

Той е поискал точна дефиниция на понятието “държавна измяна”, а също и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Според член 103 на Конституцията – президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

„Главният прокурор Иван Гешев сам трябва да обяви мотивите за искането си до Конституционния съд. Аз съм убеден, че не съм извършил нищо нередно“, заяви по-рано днес президентът Румен Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"