fbpx

Виното в света с 10% по-малко

бутилки вино

Производството на вино през тази година е с 10% по-малко, отчете Международната организация за лозарство и винарство (OIV). Причината са по-лошите реколти в трите от държавите-големи производители. Във Франция и Италия еликсирът тази година е с 15% по-малко, а в Испания – буквално производството се е сринало с цели 24 на сто.

Пролетта в тези страни беше влажна и студена, после лятото – изключително горещо и сухо.

Според OIV световното винопроизводство е 263 милиона хектолитра. През 2018-а година беше достигнат връх от 294 милиона. Така, въпреки понижението с около 10%,  просто се връщаме към средните нива във винарството.

Добитото вино в ЕС, което представлява около 60% от световното количество, се сви до 156 милиона хектолитра от 267 милиона миналата година.

В същото време OIV отбеляза по-добро представяне на Съединените щати. Според предварителна оценка американското винопроизводство се е понижило с едва 1% спрямо 2018-а година.

Отчита се спад в производството на вино и в южното полукълбо, въпреки че то остава в съответствие със средните нива от последните пет години. Аржентина и Чили – двете най-големи производителки на вино в Южна Америка – отбелязват спад съответно с 10% и със 7%.

Въпреки сушата, която засегна гроздобера, виното в Южна Африка нарасна с 3% до 9,7 милиона хектолитра. Според OIV, цитирана от Ройтерс, това повишение идва след много слабата 2018 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"