fbpx

„Български пощи“ вдигат цените

пощенска кутия, български пощи, цени

До 20% поскъпват някои от услугите на „Български пощи“. Става дума за кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети „със и без предимство“ за страната, съобщи БГНЕС.

Увеличение ще има и за кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети „със и без предимство“ за чужбина, както и допълнителната универсална пощенска услуга „препоръка“ отново за чужбина.

Причина за поскъпването е повишените цени на чуждите пощенски администрации. Освен това увеличени са разходите за материали, за амортизации и за възнаграждения. Минималната работна заплата през 2019 г. е нараснала от 510 лв. на 560 лв.

Няма промяна в цените на най-масово използваната непрепоръчана кореспондентска пратка „без предимство“ до 50 грама, на изпращането на пощенска картичка „без предимство“ и препоръчаните писмовни пратки „с предимство“ над 1 кг за чужбина. Същите остават цените и за вътрешните и международните колетни пратки.

За препоръчаните обемни пратки за чужбина, които са пратки „с предимство“, изменението на цената е между 7 и 20%. Допълнителната услуга „препоръка“ от 4 лв. става 4,90 лв..

В страната средното повишение при писмата, малките пакети и печатните произведения „без предимство“ e 6,9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"