fbpx

Влошават се прогнозите за глобалната рецесия

Глобалната рецесия, която започна, ще бъде по-дълбока от очакваната преди няколко седмици.

Това сочи проучване на Ройтерс сред повече от 50 икономисти в Северна Америка, Европа и Азия, проведено от 1 до 3 април, показа, че се очаква световната икономика да намалее с 1,2% тази година в сравнение с ръст от 1% спрамо прогноза само преди три седмици. Прогнозите на икономистите днес варират от минус 6,0% до плюс 0,7%.

В най-лошия случай, година икономиката ще се свие с 4,9%.

Според повечето анализатори, безпрецедентните фискални и парични стимулиращи мерки, предприети досега, няма да са достатъчни за предотвратяване на рецесия.

В момента те продължават да вярват, че ударът върху икономиката ще бъде болезнен, но временен и средните прогнози показват по-силно възстановяване през третото тримесечие.

Много зависи от това колко успешни ще бъдат правителствата, хората и лекарите в ограничаването на разпространението на COVID-19, включително в страни като Бразилия и Индия, където огнището е в начален стадий.

„Това е значително по-лошо от рецесията през 2008—2009 г. Отново понижаваме прогнозите си. Липсата на ефективни политически мерки за контрол на разпространението на вируса на развитите пазари и някои нововъзникващи пазари ни накара да понижим прогнозата си за глобален растеж за 2020 г. “, каза Итън Харис, ръководител на отдела за глобална икономика на Bank of America.

„Най-ефективната политика е бързата и строга карантина. Отлагането на тази политика за една седмица не само се отразява на тримесечието, в което икономиката се затваря, но също така означава по-дълбок шок за увереността и още по-слабо възстановяване след затварянето. „

Единадесет от анкетираните икономисти казват, че ще са необходими три до шест месеца, за да започне глобалното икономическо възстановяване, девет – че трябват шест месеца или повече, двама – от една до две години.

Според осем анализатори, икономическото възстановяване ще започне през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"