fbpx

ВМРО предлага 6000 евро субсидия за чартърите и 5% ДДС в туризма

Нов пакет от законодателни промени за подпомагане на туристическия бранш внесоха депутати от ВМРО в деловодството на Народното събрание днес.

Те са част от инициативата на вицепремиера Красимир Каракачанов „Българско лято 2020“, които обхващат не само туризма, но и земеделието.

В Закона за данък върху добавената стойност да бъде въведена намалена ставка от 9% и за предоставяните ресторантьорски услуги в допълнение към досегашната 9% ставка за настаняване в хотели и други подобни заведения. Намалената ставка да обхване и кетъринг услугите.

Промяната да се прилага първоначално за период от 2 години – до 31 декември 2021 – да бъде в размер на 5% с цел още по-бързо възстановяване на бранша.

Друго предложение е Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които извършват чартъри до България, държавна субсидия от 6000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение.

В Закона за чужденците да се облекчи режимът за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни. Такава да може да бъде издадена на чужденец, когато целта на пътуването е ползване на туристическа услуга на територията на България.

Ето пълния пакет с мерки, който ще бъде представен на коалиционните партньори на политическия съвет на 5 май (вторник).

1. Секторен подход и специална политика за туристическия бранш. Възможност за разсрочване или мораториум по кредити до октомври 2021 г.

2. Осигуряване на безплатен ваучер по оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС на всеки български гражданин на стойност от поне 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 г. Ваучерът да може да се ползва в хотел, туристическа агенция или ресторанти.

3. Масирана кампания „Българско лято“ за насочване на сънародниците ни, а и граждани на съседните страни, към родните курорти и спасяване на туристическия сезон.

4. Държавата да поеме 30% от стойността на чартърните полети, които да осигурят чужди туристи в българските курорти. Общата сума да бъде в размер до 100 млн. лв., които ще се върнат поне десетократно в бюджета. Такива вече разработват други туристически дестинации като Гърция, Турция, Хърватия, Испания.

5. Премахването на визите и таксите за тях за туристите от Русия. Мерките за туризма ще осигурят допълнителен пряк ефект върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и транспорта.

6. Намаление на ДДС в туризма на 5% до края на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"