fbpx

КОВИД-19 вдигна разходите на производителите на плодове и зеленчуци

Европейският сектор на производителите на зеленчуци и плодове съобщи, че в резултат на пандемията, разходите са се увеличили с 500 млн. евро на месец.

Само за опаковане на продукцията се харчат по 0,05 евро/кг и нагоре, с още толкова се е увеличил транспортът.

Съчетано с недостига на работна сила положението се влошава, което ще се отрази на цените и е основание да се поиска спешна европейска помощ за това производство.

Това сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

“Голямото затваряне”, в което се намира преобладаваща част от света, променя начина на хранене на населението, засягайки определени вериги на доставки, а потреблението на зеленчуци расте.

Турция само за първите 3,5 месеци на годината е изнесла за Русия 183 хил. тона домати при квота за цялата година от 150 хил.т., която ще се вдигне на 200 хил.това и повече.

В резултат на КОВИД-19 и за да се гарантират доставките на домати от Мексико за САЩ са премахнати инспекционните гранични процедури, което води до намаляване на разходите за експорт със 17,5% и оттам по-ниски цени за потребителите.

Цените на доматите на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-високи от средните за последните 5 години.

По данни на DG Agri през март те са 1,20 евро/кг, а през април 1,16 евро/кг.

Месец май се характеризира с рязък спад в цените на доматите, като най-високите цени за последните 5 години са 0,78 евро/кг. Заради извънредното положение тази горна граница се прогнозира да бъде надмината сега.

През април цените на сладкия пипер в ЕС продължават да поддържат високи равнища под влияние на общото покачване на зеленчуковите цени и по-слабото предлагане заради липсата на полско производство.

Цените на едро в Испания са около 1,55 евро/кг, което е с 16% надолу от месец по-рано. Цените на едро на сладкия пипер в Турция рязко се повишиха и от 1,21 долара/кг в края на март стигнаха 1,60 долара/кг.

Те ще вървят надолу в следващите седмици, но се предполага, че няма да паднат под 0,5 долара/кг в разгара на беритбената кампания.

Цените на едро на краставици през април по данни на www.tridge.com се понижават в почти всички основни производителки. В Испания и Холандия, са между 0,4-0,7 евро/кг – около 22% по-ниско за месец.

В Турция цените падат и от място са 0,29 долара/кг (0,52 долара/кг в предходния месец).

По-високото производство тази година доведе до 11% спад в цената на годишна база.

Цените на едро в България през второто тримесечие на година по оценки на САРА ще се успокоят, но ще бъдат с около 10% над средните за този период на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"