fbpx

Предлагат повсеместно поскъпване на водата от 1 януари

Увеличение на цените на водата в почти цялата страна, предвижда доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, който беше публично оповестен днес.

Предлаганото поскъпване е между 0,1 и 9,26 %, предаде БТА. Най-много е увеличението на цената Кърджали –с 9,26 на сто в сравнение с тази година.

Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив – с 0,1 процента. За София-град се планира увеличение с 6,64%.

Поскъпването в Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е от 3,29 на сто. В Шумен, където често има проблеми по ВиК мрежата, е предвидено увеличение с 3,71 на сто.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на водата е между 6 и 9 %. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75%.

За Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена, водата там от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области – Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на комисията Иван Иванов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"