fbpx

Тръмп иска търговско споразумение с ЕС, фон дер Лайен плаши с въглероден данък върху вноса

Вашингтон разчита, че новото търговско споразумение между САЩ и Европейския съюз може да стане факт до президентските избори през ноември тази година. Това съобщи на пресконференция в Давос президентът Доналд Тръмп.

Той коментира, че воденето на преговори с ЕС е по-тежко, отколкото с Китай. А по време на срещата си с председателя на ЕК Урсола фон дер Лайен, Тръмп е подчертал важността на свободната, справедлива и взаимна търговия и че САЩ очакват видим прогрес в работата по търговското споразумение с ЕС.

В същото време фон дер Лайен предупреди големите търговски партньори, че въглеродният данък върху вноса е опция, ако планираният преход към въглероден неутралитет постави европейските стоки в неизгодно положение на световния пазар, пише „Дневник“.

По думите й, няма особен смисъл само да се намаляват емисиите парникови газове у дома, ако се увеличава вносът на въглероден диоксид от чужбина. Става дума за справедливост към европейския бизнес и гражданите, които трябва да бъдат защитени от нелоялна конкуренция, добавя тя.

Тези думи на председателя на ЕК засилват перспективата за въглероден граничен данък, с който може да бъде обложен вносът на стоки с високи емисии извън ЕС.

ЕС няма да приеме да претърпи загуби на международния пазар от държави, които не предприемат мерки срещу вредните емисии, посочи фон дер Лайен днес, без да назовава конкретни страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"