fbpx

„Westinghouse“ ще модернизира АЕЦ “Козлодуй” срещу 63,5 млн. лева

Американската компания „Westinghouse“ обяви, че е подписала договор с АЕЦ “Козлодуй” за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation™ на 5 и 6 блок по най-новите стандарти.

 „Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за „Westinghouse“, казва Тарик Чохо, президент на звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка, цитиран от БГНЕС.

Оvation е една от най-модерните I&C платформи за енергийния сектор и се използва широко както в работещи, така и в нови ядрени централи. Като доставчик на платформата Оvation за ядрената промишленост, Westinghouse внедрява Ovation в АЕЦ „Козлодуй” повече от 15 години и платформата се оказа безопасна, надеждна и много икономична. Westinghouse се ангажира в поддържането на платформата Оvation поне още 30 години, като подкрепя плановете на Козлодуй да експлоатира 5 и 6 блокове поне до 2049 г.

Автоматичната система за управление на технологичния процес, която се внедрява в АЕЦ „Козлодуй“ е от още по-ново поколение, гарантиращо сигурността на 5 и 6 блок в следващите 30 години. Подписаният договор е за сумата от 63,5 милиона лева.

„Модернизацията на 5 и 6 блок беше необходима и като всеки един компютър, той трябваше да бъде подменен след 15 години работа“, заяви Александър Николов, заместник-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Договорът с американската компания е поредната стъпка от цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности.

Сътрудничество с американците е от средата на 90-те години на миналия век.

„Westinghouse“ достави първия в света търговски воден реактор под налягане през 1957 г. в САЩ. Днес технологията „Westinghouse“ е основа за приблизително половината от действащите в света ядрени централи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"