fbpx

Обмисля се забрана на американски фирми да работят с иракски

В отговор на приетата от парламента на Ирак резолюция за изтеглянето на чужди войски от страната в САЩ започнаха да разработват икономически санкции срещу близкоизточната държава.

Това съобщи The Washington Post , позовавайки се на неназовани източници от американската администрация.

Обмисля се възможността да се забрани на американския бизнес да работи с иракски.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Багдад с икономически ограничения предния ден, ако прояви враждебност към американската страна.

„Подобни стъпки ще бъдат много необичайни действия срещу съюзник, когото САЩ подкрепиха почти 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари“, отбелязва изданието.

Настоящите дискусии обаче са предварителни. Според един източник, Вашингтон възнамерява да изчака малко, за да види дали изявленията в Багдад продължават.

Редица експерти обаче смятат, че ще бъде трудно, дори и невъзможно, налагането на санкции да стане без да се засягат американските интереси.

На 5 януари депутатите в Ирак приеха резолюция, в която задължиха правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и да прекрати работата в рамките на споразумението за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция. Документът беше одобрен с кворум, но при липса на сунитски и кюрдски фракции.

На 3 януари Пентагонът обяви ракетна атака в района на летището в Багдад, при която загина командирът на специалните части на Ислямската революционна гвардия Ал-Кудс (елитните части на иранските въоръжени сили) Касем Сюлеймани и заместник-началникът на шиитската милиция Ал-Хашд ал-Шааби „Абу Махди ал Мухандис. Иранският Върховен съвет за национална сигурност заяви, че ще направи всичко, за да отмъсти на Сюлеймани, припомня ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"