fbpx

Затягат карантината, ВУЗ-ове и гимназии онлайн, мачове без публика

По-строги противоепидемични мерки се въвеждат на територията на страната, считано от 29 октомври до 12 ноември със заповед на здравния министър.

Преустановяват се присъствените занятия за учениците от гимназиален етап на образование. Присъствените занятия в предучилищните и прогимназиите се провеждат в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения.

Прекратяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска само за занимални на ученици от начален и прогимназиален етап на образование, организирани така че няма смесване на деца от различни паралелки.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 човека, при спазване на дистанция от 1,5 м и задължително носене на защитни маски за лице.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на маски.

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове.

Всички заведения за хранене и развлечения осигуряват физическа дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект – не допускат повече от 1 човек на 3 кв. метра.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите.

Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"