fbpx

Здравният министър призова да не се пътува до Благоевград и Търговище

Заради повишаване на случаите с коронавирус в областите Благоевград и Търговище здравният министър д-р Костадин Ангелов призова да се избягват пътуванията до там, освен ако много не се налага. В две области има заболеваемост над 120 човека на 100 000.

819 са новите диагностицирани с коронавирусна инфекция лица у нас за последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 5898 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Засега не се предвижда затваряне с КПП на градове от страната, но ще бъде засилен контролът за спадване на епидемичните мерки, стана ясно по време на редовния седмичен брифинг тази сутрин. Контролът ще се извършва и през нощта на обществените места – търговски обекти, молове, нощни заведения.

На национално ниво има достатъчно болнични легла за хора, страдащи от инфекцията, но по области започва да се усещат затрудненията, добави министърът.

Общо за страната има 1380 хоспитализирани с коронавирус, като 67 са в интензивни отделения. Леглата, за които има готовност да бъдат разкрити за пациенти с по-леки симптоми, са 7307, а в интензивни отделения – 1108.

От направените тестове през изминалото денонощие има 25 медицински служители с положителни резултати.

Заразени са 1440 медици, за последното денонощие са 25, излекувани до сега са 1030 медици, починали са 16.

България е 22-ро място по заразени от 30 страни в Европа. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС, заяви доц. Ангел Кунчев.

 Междевременно Германия съобщи за рекорден брой нови случаи на инфектирани с коронавурус – 6638 за изминалото денонощие.

Правителството на Ирландия повиши до четвърта степен нивото на епидемична опасност в три графства, граничещи със Северна Ирландия, и забрани на всички граждани ходенето на гости.

Франция обяви извънредно положение в девет района – Ил дьо Франс (региона на Париж) и градовете Лил, Руан, Сент Етиен, Тулуза, Лион, Гренобъл, Екс и Монпелие.

Театрите, ресторантите и барове в градове, засегнати от комендантския час, ще трябва да затворят до 21:00. Въвежда се  вечерен час – от 21 ч. до 6 часа ще може да се излиза само при крайна необходимост и с декларация.

В Нидерланция също предприеха строги карантинни мерки – забранява се продажбата на алкохол след 21 ч., на гости могат да се събират не повече от 4 човека от различни семейства. Там, където е възможно работещите минават в дистанционен режим.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"