Всички чуждестранни спортисти свободни от 14-дневна карантина при влизане у нас

Всички чуждестранни спортисти свободни от 14-дневна карантина при влизане у нас

Независимо от държавата, от която идват, чуждестранните граждани участници или организатори на международни спортни състезания, няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина при пристигането си у нас, предвижда заповед на здравния министър.

Това ще позволи провеждането, при равни условия на футболни мачове под егидата на УЕФА и ФИФА, както и на надпревари в други спортове с международен ранг,  съобщиха от пресцентъра на ММС.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев утвърди Указанията за прилагане на заповедта, с които ще бъдат запознати лицензираните спортни федерации у нас.

Съгласно тях, централите по съответния вид спорт трябва да представят в министерството данни за имената на лицата и мястото на пребиваването им в България. Данните ще бъдат използвани за изготвяне на писмо, което да послужи на органите на граничния контрол.

Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, и които пристигат с начална точка на отпътуване от държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Държавата Ватикан), от Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Йордания и Украйна се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат за COVID-19.

Всички, които пристигат от трети страни извън посочените (в това число и Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт) се допускат на територията на България при представен отрицателен PCR тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането им в страната.