fbpx

Бюджетът губи 400 млн. лева от недеклариран труд

Бюджетът губи около 400 млн. лв. годишно от недеклариран труд. Делът на заетите в сивия сектор е около 16%. Сивата икономика произвежда около 23 милиарда лева и заема 21% от икономиката.

Това съобщи при отбелязването на Европейската седмица срещу недекларирания труд и сивата заетост президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него в условията на коронавирус делът на сивата икономика ще нараства.

Ниските заплати и липса на контрол от властите са сред причините за големия дял сива икономика, сочи изследване на „Евробарометър“.

Селското стопанство, строителството, туризмът, хотелиерството и ресторантьорството и ремонтите в дома са секторите, с най-голям дял работещи без договори и осигуровки.

От КНСБ настояват за промени в законодателството, например да не се дава възможност на изпълнители на обществени поръчки и договори с европари да извършват дейност без да са доказали. че са на светло, съобщи БНТ

„Там където има съмнения ние ще предизвикаме и ще започнат масови искания от НАП да извършва ревизия“, обясни синдикалистът. Според него целта е публичният ресурс да отива само при изрядни работодатели.

Друга идея е да се въведе система от ваучери за услуги в дома. „Всичко, което вкъщи може да бъде направено от майстора, ел. техника, плочкаджията, дърводелеца да мине през тази система от ваучери. Тя е с предварително платени данъци и осигуровки“, поясни Пламен Димитров. И допълни, че тази система работи успешно в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"