fbpx

Глоба до 10 000 лв. за нелегално отдаване на стаи в Booking и Airbnb

Санкции между 500 и 10 000 лева да се налагат за нерегламентирано отдаване на стаи в онлайн платформите за туристически резервации като Booking, Airbnb и дори социалната мрежа Facebook. Това предлагат управляващите, които настояват и тези имоти да бъдат категоризирани.

Наказанието да бъде както да отдаващите имота, така и за онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България.

Предложенията са внесени от депутатите Валери Симеонов и Менда Стоянова.

„Не смятам, че сме сериозен опонент на хотелиерите. Тези предложения са доста недомислени – да има рецепция, табели, ценоразпис. В Закона се пояснява, че тези изисквания са за хотелите, а ние предлагаме съвсем различен продукт. Трябва да има някакъв вид регламент на тази дейност, но той трябва да е съобразен с различните характеристики на платформите”, заяви пред Нова ТВ Борис Павлов, управител на фирма за краткосрочно отдаване на имоти.

 „Всички предложения от електронните платформи трябва да бъдат интегрирани към системата за единна туристическа информация. Това ще позволи на компетентните органи да следят кой и къде се настанява”, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"