fbpx

Новата газова магистрала в ЕС може да натисне цените на „Газпром“

Газовият интерконектор, който ще свърже Финландия и Естония през януари, ще отслаби позицията на „Газпром“ в Балтийско море и ще предизвика ценова конкуренция, заявиха собствениците на газопровода.

Газопроводът Balticconnector ще помогне на Финландия да диверсифицира доставките на газ, които сега идват само от Русия. Освен да изпомпва газ в балтийските страни, ще може да се доставя втечнен природен газ, произведен на литовския терминал в Клайпеда, пише Ройтерс.

Въпреки факта, че тръбата ще бъде частично напълнена с руски газ, проектът се изпълнява главно за сметка на Европейския съюз, който осигурява 75% от общите разходи от 300 милиона евро. Собствениците на тръбопровода, финландският балтийски конектор и естонският Elering, финансираха останалата част.

При липса на други доставки на тръбопроводи в Европа, по време на отварянето на Balticconnector, газопроводът ще може да изпомпва само газ от руски входни пунктове във Финландия, както и от терминала за втечнен природен газ в Клайпеда или от подземното газохранилище (UGS) на Inčukalns в Латвия.

Цените на газа варират. Русия има различни договори за доставка с Финландия и други балтийски страни. Цената на доставките от подземни хранилища зависи от сезона и времето, а на втечнения газ – от световния пазар. Увеличението на предлагането на евтин втечнен газ вече намали дела на “ Газпром“ на европейския пазар. Така че руският гигант може да се наложи да промени цените във Финландия.

Изпълнителният директор на Balticconnector Херко Плит очаква от „Газпром“ по-ниски цени.

„Спомняте ли си какво се случи в Клайпеда, когато там се отвори терминалът за втечнен природен газ? „Газпром“ намали цените с 20%“, заяви той.

Цените на „Газпром“ могат да се окажат под натиск от 2022 година. Изграждането на газопровода между Литва и Полша се планира да приключи до края на 2021 г., което ще осигури физически достъп до газова инфраструктура в Централна Европа.

„Газпром“ е изнесъл 2,6 милиарда кубически метра газ във Финландия през 2018 г., 1,3 милиарда кубически метра в Латвия, 1,4 милиарда кубически метра в Литва и 0,4 милиарда кубически метра в Естония.

Заместник-директорът на Руския национален фонд за енергийна сигурност Алексей Гривач заяви пред Ройтерс, че не очаква активно използване на капацитета на Balticconnector.

„Тръбата може изобщо да не се напълни. За да се попълни, е необходимо Финландия да закупи повече количества от „Газпром“ и Естония да предложи по-висока цена. Не мисля, че това е възможно сега “, каза Гривач.

„Balticconnector е типичен пример за излишък от инфраструктура в Европа, който е изграден единствено, за да извлече пари от ЕС и да даде митичен микс от пазари, който може да се използва само веднъж на всеки 10 години“, добави той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"