fbpx

Всички големи играчи – в проекта „Белене“

Конфигурацията на проекта „Белене“ показва, че всички интереси на големите играчи са задоволени, каза Станислав Георгиев, секретар на „Булатом“ в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

Георгиев коментира изявлението на премиера Бойко Борисов след срещата му с американския президент Доналд Тръмп, че реакторите са руски, турбината „Арабела“ може да дойде от „Дженеръл илектрик“, а горивото – от „Уестинг хаус“.

До стопирането му през 2012 година проектът „Белене“ не е руски. Тогава, като основен подизпълнител на руснаците участва френската фирма „Арева“, а сега „Фраматом“. Тя поемала над 30% от работата.

След възстановяването на проекта, една от новите идеи е в строителството на Втора атомна да се включи по някакъв начин и американската държава – чрез фирма, която може да участва в този проект, обясни Станислав Георгиев.

Тази схема е копирала начина, по който е направена модернизацията на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ – в периода 2001-2006 година.

Най-големите играчи в областта на ядрената енергетика получиха, малко или много, част от работата на онзи проект. И за да няма политически проблеми, се предложи да има икономическо компенсиране на американската страна чрез участие на фирмата „Дженеръл илектрик“.

Турбината „Арабела най-вероятно ще повиши мощността на двата блока в АЕЦ „Белене“ до 1200 мегавата. Според експерта това е едно добро техническо, но и политическо решение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"