fbpx

Държавни компенсации запазват 22 000 работни места в транспорта и туризма

Близо 22 000 работни места в сферата на транспорта и туризма се очаква да бъдат запазени чрез новата процедура за компенсации на работодатели от бранша.

Проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се изпълнява от Агенцията по заетостта. Финансовата помощ се предоставя директно на засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се лица от споменатите сектори.

Така подкрепата за тях, в комбинация с новия дизайн на мярката 60/40, може да стигне до 80/20.

Само за месец и половина от стартирането на процедурата, са подадени 1115 заявления от сферата на транспорта и туризма. 

Агенцията по заетостта вече разплати първите компенсации. До момента са оценени 554 заявления за 11 744 лица.

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации.

Размерът на помощта е 290 лв., а сумата включва 189 лв. за работника, както и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице.

Компенсациите на одобрените работодатели или самоосигуряващи се лица се изплащат всеки месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"