fbpx

Зелена и дигитална икономика обеща Урсула фон дер Лайен

Бъдещият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има амбициозен план за зелена и дигитална трансформация на икономиката на ЕС.

Това тя обяви, когато призова членовете на Европейския парламент да одобрят екипа ѝ, за да може новата Еврокомисия да започне работа на 1 декември.

Нашият съюз ще предприеме трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика и ние ще го направим, защото това ще бъде правилното нещо, а не защото ще е лесно, каза тя

Приветствайки холандския вицепрезидент, когото беше длъжна да избере за свой заместник от държавите-членки на ЕС, социалистът Франс Тимерманс, тя обеща “европейска зелена сделка за „здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика. ”

Освен мерки за борба с изменението на климата, Фон дер Лайен заяви, че Европа има възможност да ръководи света към цифрова икономическа революция.

Ние сме най-големият източник и дестинация на преките чуждестранни инвестиции навсякъде по света, похвали се тя.

461 евродепутати гласуваха в подкрепа на новата комисия, 157 бяха против, а 89 се въздържаха. Екипът трябва да получи одобрение и от Съвета на Европа.

Фон дер Лайен може да очаква комисията да бъде одобрена, но собственото й назначаване беше одобрено през юли с едва девет гласа над необходимите. Това показва различията в ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"