fbpx

Изпуснати торове са отровили водите на Марица

Изследванията са показали, че замърсяването на водите на река Марица е причинено от изпуснати торове, съобщиха на брифинг министрите на здравеопазването и на околната среда.

Преди два дни 29 крави умряха десетина минути, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград. Водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област беше спряно.

Малко по-късно Върховна административна прокуратура ангажира министъра на околната среда и водите, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки.

Според здравния министър д-р Костадин Ангелов многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот.

Става дума за 360 пъти повишение при колектора на завода за торове „Неохим“. Изпуснати са 4 язовира в четвъртък. Водата е смесена с другата и всички показания надолу вече са взети. В момента там тече чиста вода. Тя обаче не става за пиене и готвене, а само за хигиенни нужди.

Днес в част от селата около Димитровград водата ще бъде пусната. Първо – водозахранването от изворите в Брод, Злато поле и Райново.

Екоминистърът Емил Димитров съобщи, че под ръководството на  районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. Когато разследването приключи, ще може да се каже със сигурност кой е пуснал в канала отровните отпадъци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"