fbpx

Местните данъци са ниски, смята финансовият министър

Данъчните оценки на имотите в България и местните данъци са изключително ниски. При това положение няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, която трябва да се финансира от имуществените данъци. Това мнение изрази министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова ТВ.

Според него кметовете трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност.

„Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, допълни Горанов.

Според него през следващата година ще се съберат 3,5 милиарда лева повече приходи. Владислав Горанов обясни, че нито 1 лев преизпълнение на приходите, не може да бъде похарчено от правителството. Ако се получат повече пари, те отиват в бюджетното салдо.

Както върви изпълнението на бюджета, ще има основание да се дадат коледни надбавки, каза още Горанов.

„За да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи доходи на работещите. Ние притискаме реалния сектор да следва подобна политика. България е с едно от най-ниските преразпределения на средства – 37%, в Европа е 45%“, подчерта още той.

Според него късно сме разбрали, че трябва да сме по-образовани, за да сме по-успешни. Затова от 2017 г. образованието е изведено като приоритет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"