fbpx

Положителните лихви са малко възможни през 2020 г.

Не очаквам завръщане към положителни лихвени ставки през следващата година – това заяви управителят на Централна банка на Австрия и член на ЕЦБ Роберт Холцман.

Според него е малко вероятно банката да бъде в състояние да вдигне лихвите обратно на положителна територия през 2020 година, тъй като процесът на Брекзит ще се окаже източник на безпокойство в края на2020 г.

Роберт Холцман отбеляза в уебсайта на Австрийската централна банка (Oesterreichische Nationalbank – OeNB), че има малко време за преговори за бъдещите търговски двустранни отношения между ЕС и Великобритания.

Холцман е привърженик на промени в паричния подход на ЕЦБ. В началото на есента, когато стана член на банката, той заяви, че отрицателните лихви са грешен подход.

Австриецът беше един от несъгласните членове на ЕЦБ по време на заседанието през септември, когато беше намалена депозитната лихва до -0,5% и беше обявено рестартиране през ноември на програмата за покупки на активи за 20 млрд. евро на месец. Тогава той призова за промяна на курса на ЕЦБ, припомня БНР.

Наскоро Роберт Холцман изрази надежда, че новият шеф на ЕЦБ Кристин Лагард, която замени Марио Драги, ще промени подхода към провежданата парична политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"