fbpx

Предназначението на земята няма да се сменя 7 години

След покупка на земеделска земя, собствениците няма да могат да променят нейното предназначение в срок от седем години.         

Това предвижда нов Закон за земеделските земи, изготвен от Министерския съвет и публикуван за обществено обсъждане.

В него е предвидено да отпадне ограничението за чужденци да притежават земеделски имоти у нас. В момента чужди физически и юридически лица, включително и българските, които не са пребивавали или установени в България повече от 5 години, нямат право да купуват земя. В законопроекта са предвидени ограничения за придобиването на поземлени имоти от лица в офшорни зони.

Включена е и уредба на земеползването. Става дума за административните процедури за създаване на масиви за ползване, без да се засяга правото на собственост, за доброволната комасация с промяна на правото на собственост, за разпореждането с държавния и общинския поземлен фонд.

Уедряването на земеделски имоти по собственост е предвидено да става въз основа на писмено споразумение с нотариално заверени подписи на собствениците на земите и план за уедряване, одобрен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Планът за уедряване може да включва изграждане на съоръжения за напояване или предпазване от вредното въздействие на водите, за борба с ерозията на почвите.

Ограничена е продължителността на договорите за ползване – предвижда се тя да не превишава десет години, съответно тридесет години – за трайни насаждения. Целта е да се избягва дългосрочна обвързаност с неизгодни договори.

Изискването за минимален 5-годишен срок на арендните договори и за сключването им от съсобственици, притежаващи повече от половината, се запазва.

За договорите за наем и за съвместно обработване не е въведено правило за минимален срок – те могат да се сключват от съсобственици, притежаващи повече от 25 на сто от собствеността върху земята.

Предвидено е т. нар. „имоти – бели петна“ да се разпределят само между животновъдите – собственици и ползватели с животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната система на БАБХ

Има и раздел, в който за първи път е регламентиран редът за изплащане на сумите за ползване на „имотите – бели петна“ на техните собственици.                     




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"