fbpx

Осигурени са 150 млн. лева за предприемачи

Само за последната година са осигурени близо 150 млн. лв. за предприемачи. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова на форума „Европейски ден на предприемача 2019 – „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“.

По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е приключила процедура „Насърчаване на предприемачеството“,  по която  353  новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа от близо 67 млн. лв.  Чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране.

До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник  „Невек Мениджмънт“, с публични средства от близо 40 млн. лв. и „Иновейшън Акселерейтър България“ с  около 30 млн. лв.

Стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, твърди Лилия Иванова. Приоритетните сектори, в които българските стартъпи показват потенциал са биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"