fbpx

Китай настоява за едновременно премахване на митата

Китай и Съединените щати трябва едновременно да премахнат някои съществуващи мита върху стоките, така че страните да достигнат до „първата фаза“ на търговията, съобщи китайското Министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Таксите трябва да бъдат премахнати в равни пропорции и от двете страни и може да се водят преговори за мащаба на отмяната, заяви Гао Фън, говорител на търговското министерство.

И двете страни се споразумяха през последните две седмици да премахнат допълнителните мита, въведени по време на многомесечната търговска война под различни фази, каза още Гао Фън.

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин, на която трябва да подпишат дългоочакваната търговска сделка от „първа фаза“ на преговорите, може да бъде отложена за декември. Причината е, че все още не е ясно къде и при какви условия ще се проведе събитието.

Очаква се временна сделка да включва обещание на САЩ за премахване на митата, предвидени за 15 декември и засягащи китайски продукти на стойност около 156 млрд. долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"