fbpx

Уорън Бъфет купува дялове в пет големи японски търговски компании

Berkshire Hathaway Inc придоби 5% дял в пет от най-големите японски търговски компании за повече от 6 милиарда долара, което показва намерението на председателя на Съвета на директорите  Уорън Бъфет да диверсифицира своя конгломерат чрез добавяне на активи извън САЩ.

Дългосрочните инвестиции в Itochu Corp, Marubeni Corp, Mitsubishi Corp, Mitsui & Co Ltd и Sumitomo Corp вероятно ще нараснат с 9,9%, съобщиха от Berkshire в неделя, когато беше отбелязан 90-ия рожден ден на Бъфет.

„Тези пет най-големи търговски компании имат много съвместни предприятия по света и вероятно ще имат повече“, заяви Бъфет в изявление. „Надявам се, че ще има възможности за взаимна изгода в бъдеще.“

Акциите на Marubeni и Sumitomo поскъпнаха с повече от 9% в понеделник, докато Mitsubishi и Mitsui – с над 7%. Itochu добави 4,2% към рекордно висока стойност, съобщи Ройтерс.

Изборът на Бъфет обаче изненада участниците на пазара, тъй като търговските фирми отдавна не са между фаворитите на инвеститорите.

В допълнение към това, че са силно зависими от енергийния сектор и са уязвими от променливостта на цените на стоките, техните объркани бизнес модели, които включват стоки, толкова разнообразни като юфка и ракети, отдавна са възпирали търговците.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"