fbpx

62 случая на коронавирус у нас, ЕС ще затвори границите си

У нас вече са регистрирани 62 случая на коронавирус, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Само днес с 10 се е увеличил броят на заразените.

Много грубо нарушение на правилата е допуснато – болен с коронавирус е изпратен в Александровска болница в София. Най-вероятно ще се намеси прокуратурата.

В четири поредни дни премиерът Борисов и проф. Мутафчийски са били изследвани по два метода за коронавирус. Резултатите са отрицателни. Всички членове на Националния щаб също са изследвани и техните резултати са отрицателни.

„Хората купуват масово ненужни неща от аптеките и после ще трябва да изхвърлят тези лекарства в кофите за боклук. Ще вървят много строги проверки. Ако някоя продава антибиотик без рецепта, ще се взима лицензът. Всякакви щуротии се пишат. Вирус с антибиотик не се лекува. Това е безумие и трябва да спре, заяви генерал Мутафчийски.

Има вече 6 досъдебни производства за нарушаване на карантината, наказанието е затвор до 5 години и до 10 000 лева глоба. Те са носители на коронавирус и са напуснали домовете си.

До днес идващите у нас от Китай, Южна Корея, Иран, Италия подлежат на 14-дневна карантина. Списъкът ще бъде увеличен с пристигащите по суша и въздух от Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Нидерландия.

Закриха ски сезонът на Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, Добринище и Чепеларе.

Над 360 са жертвите в Италия само за едно денонощие. Премиерът Конте определи ситуацията като невиждана. Затворена е цялата страна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи целият Европейски съюз да затвори границите си за несъществени пътувания за срок от 30 дни. Решението ще се вземе утре.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"