Правителството одобри пакет от нови антикризисни мерки

Правителството одобри пакет от нови антикризисни мерки

Нови антикризисни  мерки е одобрило правителството, обяви премиерът Бойко Борисов. Повече от 1 млрд. и 163 млн. лева са за социални дейности, а 731 млн. лева – за подкрепа на икономиката. Допълнителни бюджети се отпускат на почти всяко министерство.

От 1 август ще бъдат увеличени разходите за персонал с 30% на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19.

Увеличават се ставките за училищното и детското здравеопазване, както и за домовете за възрастни и центрове за деца. За това са заделени 24.6 млн.лв.
Три последователни месеца пенсионерите ще получат по 50 лв. допълнително, за което ще отидат 318 млн. лв. Субсидиите за болниците се увеличават със 17.3 млн. лв.

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври се повишава от 9 на 12 лева. С три месеца се продължава срокът на изплащане на обезщетенията за безработица. 67 млн. лева са за медиците от първа линия в борбата с коронарируса, те ще получават по 1000 лв. до края на 2020 г.
9.5 милиона лева се предоставят за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Чартърните полети до България, които превозват туристи, ще бъдат субсидирани с по 35 евро на седалка. 355 млн. лева се отпускат за строежа на магистралите.

“Както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да вземем тези решения, за да почнат да се изпълняват през следващите дни”, обясни премиерът.

„Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезем като застудее времето. Предстоят изключително тежки месеци, не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа. Само след 3 месеца никой няма да иска да сяда и да се занимава. Ще свършат тези пари, браншовете няма да се оправят“, допълни Борисов.

В края на август ще се знае как вървят приходите за годината. Засега има информация, че въпреки намаленото ДДС, през юни от туризма са влезли с близо 28 млн. лева повече.

Премиерът заяви още, че държавата няма да тегли заем, за да опезпечи антикризисните мерки, а ще използва фискалния резерв.